Perspectivele politice ale regiunii June 5, 2010

Mai departe intrebarile din shopping list-ul studentului meu se refera la perspectivele politice ale regiunii.


 • Luînd în vedere experienţa profesională din zonele de „conflict înghţat”, care este opinia D-stră despre mişcările de independenţă din Kosovo, Abhazia şi Osetia în corelaţie cu situaţia din Transnistria?

Intrebarea imi este complet neclara, sau mai exact scopul ei – ce informatie doreste de fapt sa obtina cel care a formulat-o? In orice caz, “opinia mea” in legatura cu Abhazia, Kosovo, Osetia de Sud si oricare alta zona de conflict este ca nu ar trebui sa fie razboi acolo. In ceea ce priveste daca Transnistria isi va obtine sau nu independenta, pot doar sa spun ca sper ca acolo sa nu fie razboi si ca, oricum, rezolvarea conflictului de la Nistru depinde de eficienta politicienilor, atat din stanga cat si din dreapta Nistrului, de capacitatea lor de a ajunge la un compromis, respectand, in acelasi timp si interesele celor pe care-i reprezinta. Mai in scurt, ramane de vazut ce va fi, in orice caz sa speram ca nu razboi.

 • Cum vedeţi D-stră evoluţia relaţiilor dintre RMN şi Federaţia Rusă în următorii 5 ani?

  Evolutia relatiilor dintre Transnistria si Federatia Rusa depinde foarte mult de ceea ce se va intampla, in perioada urmatoare, atat la Moscova, cat si la Chisinau. Ca oricare subiect al comunitatii internationale, Federatia Rusa simte urmarile crizei economice. Cu cat mai repede va reusi sa depaseasca perioada de instabilitate, cu cat mai repede vor reusi politicienii de la Moscova sa depaseasca probleme interne de felul coruptiei, si sa promoveze politici de bunastare pentru propriul popor, cu atat mai mult Federatia Rusa va deveni un pol centripet cel putin pentru tendintele sociale din tarile fostului spatiu sovietic. In acelasi timp, trebuie sa amintesc ca, de curand, premierul Putin a afirmat ca situatia din tarile invecinate influenteaza situatia Rusiei, care este interesata sa aiba vecini cu o situatie stabila din punctul de vedere al politicii interne. Reamintesc ca lucrul acesta nu este valabil pentru Chisinau. Deci, trebuie vazut, pragmatic, ca intr-o piata libera, ce are Republica Moldova de oferit Transnistriei si ce are Federatia Rusa de oferit Transnistriei.

  • Cum vedeţi D-stră perspectivele soluţionării conflictului dintre RMN şi R.Moldova în contextul guvernării Alianţei pentru Integrare Europeană?

  Cred ca la aceasta intrebare am raspuns deja. In contextul guvernarii Aliantei pentru Integrare Europeana, sau in orice alt context, solutionarea conflictului de la Nistru se va produce in momentul in care una dintre partile aflate in conflict va fi mai puternica decat cealalta si va avea ceva de oferit in schimbul compromisiului. Deocamdata, acest lucru nu se intampla.

  Publicitate:  

  Leave a Reply