Ce program de televiziune urmaresc cand sunt in Transnistria? May 31, 2010

Asa cum am promis, voi raspunde acestor intrebarilor care mi-au fost adresate. Iata o prima parte din raspunsurile mele:

  • Cum apreciaţi D-stră semnificaţia şi miza alegerilor locale în Transnistria care au avut loc pe 28 martie?

Din cate stiu eu, la alegerile din 28 martie, cel mai mare scor l-a obtinut formatiunea “Obnovlenie”, ceea ce in traducere inseaman “Reinnoirea”, partid condus de Evghenii Sevciuk, fostul presedinte al Parlamentului. Datorita politicilor sociale pe care le-a promovat, aceasta formatiune politica se bucura de o larga popularitate in randul transnistrenilor, si la fel si liderul ei. In ceea ce priveste, in esenta, rostul alegerilor locale din Transnistria este acela de a-i desemna pe membrii Consiliilor orasenesti, satesti si raionale, care sa decida cu privire la prioritatile comunitatii respective, pentru ce si cum se vor cheltui banii comunitatii, atatia cati sunt ei. Sa nu uitam ca, dincolo de linistea in care pare sa fie cufundata Transnistria, acolo exista un conflict, fie el si inghetat, iar atunci cand discutam despre un conflict, oricare procese politice sunt de salutat in locul unor evolutii militare.

  • Pentru ce formaţiune politică sau pentru ce candidat credeţi că vor vota transnistrenii la alegerile parlamentare care se vor avea loc peste aproximativ un an?

In ceea ce priveste alegerile parlamentare de anul viitor, este de presupus ca tot “Obnovlenie” va lua partea leului, din motive pe care deja le-am expus.

“Sud kasayetsea vseh”

  • Ce presă urmăriţi şi ce canale, staţii radio priviţi/ascultaţi cînd vă aflaţi în Transnistria? De unde preferaţi să vă informaţi în legătrură cu situaţia de acolo?

Atunci cand ma aflu in Transnistria, desigur ca nu ratez sa ma intalnesc cu colegii de la “Adevarul Nistrean”, nu atat pentru ca imi spun ce se mai intampla prin Tiraspol, dar mai ales pentru ca un ceai si bomboane intotdeauna gasesc la ei. Evident, nu fac acest lucru joia, cand iese ziarul, pentru ca atunci in redactie e nebunie si nimeni nu are timp de mine. La fel, evit sa ma duc lunea pe la sediul agentiei tiras.ru, pentru ca atunci ei trimit la tipografie ziarul lor, Rossiyskii Proriv si, la fel, nu are nimeni timp de mine. Altfel, ma vad cu ei cu placere si le si citesc destul de des materialele de pe site. De asemenea, cand sunt in Tiraspol si decid sa nu ies cu prietenii serile, ma uit canalul Rossiya, pentru ca  au (sau cel putin aveau) un serial care-mi placea foarte mult, “Sud kasayetsea vseh” (“Judecata ii priveste pe toti”). Personajul principal este o judecatoare, iar cazurile am inteles ca sunt preluate din viata reala. Iar daca vreau sa aflu ceva “in legatura cu situatia de acolo”, in general ma duc si intreb la autoritatile care sunt in masura sa-mi raspunda. Parca stiam ca asta trebuie sa faca un jurnalist – sau nu?

Publicitate:  

4 Comments
Marius June 17th, 2010

Despre cazul Vardanean văd că nu te-ai interesat, poate te interesezi de cazul Ilie Cazacu, alt vinovat de trădare de patrie şi spionaj în favoarea Chişinăului, sau de cel al Elenei Dobroviţcaia http://jurnal.md/ro/news/promo-lex-o-tanara-din-bender-a-fost-rapita-de-militia-transnistreana-188282/

Şi apropo de “daca vreau sa aflu ceva “in legatura cu situatia de acolo”, in general ma duc si intreb la autoritatile care sunt in masura sa-mi raspunda. Parca stiam ca asta trebuie sa faca un jurnalist – sau nu?”, răspunsul este nu. Autorităţile sînt doar una din sursele de informaţii posibile, un ziarist adevărat trebuie să caute şi alte surse de informaţii decît cele ale autorităţilor.

Mihaela Onofrei June 21st, 2010

Despre cazul Vardanean voi scrie in curand, dragul meu. Cat defpre faptul ca “un ziarist adevărat trebuie să caute şi alte surse de informaţii decît cele ale autorităţilor” Care ar fi aceste surse? Recrutarea agenturii? Ca in zona cam asa se procedeaza: recrutare, urmata de autodenunt – hahaha! Ca sa aflu ce e cu Tiraspolul am facut doua lucruri: m-am dus si i-am intrebat pe ei ce vor si am trait acolo. Dar oricum, tot nu ma crede nimeni, mai ales ca ce spun lucruri care contravin al naibii unor interese. Ca doar vilele se fac scotand din burta informatii inspaimantatoare si dupa aia pretinzand bani de la unul si de la altul ca sa aduci alte informatii inspaimantatoare. Si cand nu mai merge, te autodenunti! Iti doresc succes la cautat informatii relevante, dragule :))

Marius June 23rd, 2010

Of, Mihaela, trebuie să-ţi fac eu instruirea de jurnalistă. Sper că o să mă plăteşti pentru asta, am nevoie de bani să-mi isprăvesc vila.
De pildă, pentru cazuri precum Vardanean, Cazacu, Dobroviţcaia poţi căuta familiile respectivilor, foşti colegi de muncă, prieteni sau duşmani şi afli şi de acolo informaţii, pe care le compari cu ce spun autorităţile.

Mihaela Onofrei June 23rd, 2010

Te gred ca ai nevoie de bani sa-ti ispravesti vila, mai ales ca in ultima vreme in meseria ta se plateste din ce in ce mai prost si, iata, colegi de-ai tai de pe alte meleaguri sunt obligati sa se autodenunte, ca sa mai faca rost de cea banuti. De ce nu incerci si tu chestia asta? Cat despre ce spun familiile – ai mai auzit de vreun om implicat in activitati secrete, care sa se destainuie sotiei, eventual intre doua acte sexuale, mai mult sau mai putin reusite? Altfel, dragul meu, iti doresc toate cele bune si te asigur ca, o buna perioada de timp de acum incolo, vei ramane una dintre simpatiile mele. :)

Leave a Reply